Βασ. Σοφίας 121, 115 24, Αθήνα, Τ: 210 64 36 258, F: 210 64 37 043, K: 6974 44 2000

Υπογονιμότητα

Ερώτηση σε Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD

×

Με αυτόν τον όρο περιγράφεται η αδυναμία σύλληψης εμβρύου. Πρωτοπαθής υπογονιμότητα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει για πρώτη φορά, δηλαδή όταν δεν έχει επιτευχθεί κύηση στο παρελθόν. Όταν ένα ζευγάρι έχει τεκνοποιήσει στο παρελθόν μία ή περισσότερες φορές και δυσκολεύεται να επιτύχει μία ακόμα κύηση, χρησιμοποιείται ο όρος δευτεροπαθής υπογονιμότητα.

Περίπου 30% των ζευγαριών σε αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Ένα ζευγάρι θεωρείται ότι έχει πρόβλημα υπογονιμότητας εάν προσπαθεί επί ένα έτος να συλλάβει χωρίς επιτυχία. Περίπου 60% των ζευγαριών συλλαμβάνουν μέσα σε έξι μήνες προσπάθειας με ελεύθερη σεξουαλική επαφή. Περίπου 20% επιτυγχάνουν με 18 μήνες προσπάθειας. Σε 20% περίπου των ζευγαριών, διαπιστώνονται προβλήματα στον άνδρα ή τη γυναίκα τα οποία μπορούν να θεραπευθούν ή να διορθωθούν. Στο υπόλοιπο 10% δεν ανευρίσκεται η αιτία της υπογονιμότητας ή η αιτία είναι άγνωστη (ιδιοπαθής υπογονιμότητα).

Η διερεύνηση της υπογονιμότητας περιλαμβάνει ορμονικές εξετάσεις αίματος, εξέταση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα), υστεροσαλπιγγογραφία, υστεροσκόπηση με λαπαροσκόπηση και δοκιμασία βατότητας με χρωστική. Τα αίτια και οι θεραπείες της υπογονιμότητας είναι πολλά και ποικίλα. Μερικά από τα αίτια περιλαμβάνουν διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, απόφραξη των ωαγωγών (σαλπίγγων), ενδομητρίωση, ινομυώματα, ανωμαλίες της ανατομίας των σαλπίγγων και των ωοθηκών λόγω προηγηθεισών χειρουργικών επεμβάσεων, ολιγοσπερμία ή απουσία σπερματοζωαρίων (ασπερμία), και αυτοάνοσες διαταραχές (παραγωγή αντισωμάτων) τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της βατότητας των σαλπίγγων, αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας των ενδοπυελικών οργάνων, θεραπεία της ενδομητρίωσης, τεχνητή γονιμοποίηση με σπερματοζωάρια του συντρόφου (IUI) ή δότη (IUD), εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και παρόμοιες μεθόδους όπως η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI).

Αν έχετε πρόβλημα υπογονιμότητας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες βασισμένες σε ιατρικές μελέτες για το πρόβλημά σας, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν για λογαριασμό σας θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία (γυναικολόγο) με πολυετή εμπειρία.

Παρακαλούμε, κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υπηρεσία μας και πώς να εγγραφείτε.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Health videos
0
SIGMA TV 13-7-2013..
δείτε το video
0
ΝΕΤ αφιέρωμα στην ομάδα Αιγαίου 2013 06 05..
δείτε το video
This site complies with the HONcode standard for trustworthy information
health4you