Βασ. Σοφίας 121, 115 24, Αθήνα, Τ: 210 64 36 258, F: 210 64 37 043, K: 6974 44 2000

Εμμηνόπαυση

Ερώτηση σε Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD

×

Ο όρος αυτός αναφέρεται κυριολεκτικά στην τελευταία εμμηνορρυσία. Η φάση που προηγείται και ακολουθεί την εμμηνόπαυση αναφέρεται ως κλιμακτήριος. Οι ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες ελέγχουν την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του γυναικείου φύλου, όπως το σχήμα του σώματος, η ανάπτυξη των μαστών, η κατανομή της τριχοφυΐας και η σεξουαλική επιθυμία (libido). Τα οιστρογόνα που παράγονται από τις ωοθήκες προστατεύουν τα οστά. Λόγω της ανεπάρκειας των οιστρογόνων, μπορεί σε μερικές γυναίκες να εμφανιστεί αργότερα λέπτυνση των οστών (μείωση οστικής πυκνότητας, οστεοπόρωση).

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 48 και 52 ετών. Πριν την εμμηνόπαυση (περιεμμηνοπαυσιακά), μερικές γυναίκες εμφανίζουν επιμήκυνση του έμμηνου κύκλου (δηλαδή αραιότερη εμμηνορρυσία) μέχρι να διακοπεί τελείως η εμμηνορρυσία. Άλλες εμφανίζουν διαταραχές του κύκλου και σε μερικές άλλες, απλώς διακόπτεται η εμμηνορρυσία χωρίς να προηγηθούν άλλα προβλήματα με την εμμηνορρυσία. Μερικές γυναίκες δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα πριν ή μετά την εμμηνόπαυση, ενώ άλλες αναφέρουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, μεταβολές της διάθεσης, υπερβάλλουσα ευαισθησία, αύξηση σωματικού βάρους, κατάθλιψη και απώλεια της libido, καθώς και μια σειρά άλλων συμπτωμάτων. Η ξηρότητα, ο κνησμός και ο ερεθισμός του κόλπου και η οστεοπόρωση είναι όψιμα συμπτώματα που εκδηλώνονται μερικά χρόνια μετά τη διακοπή της εμμηνορρυσίας.

Δεν απαιτείται θεραπεία σε όλες οι γυναίκες. Υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονικούς ή μη ορμονικούς χειρισμούς. Δεν υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης που να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις γυναίκες. Η θεραπεία της εμμηνόπαυσης πρέπει να εξατομικεύεται.

Αν πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση ή παρουσιάζετε περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των θεραπειών που εφαρμόζονται σήμερα καθώς και τις εναλλακτικές επιλογές, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Μετά από αυτό, θα λάβετε αναλυτικές και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες, όπου θα τονίζονται τα οφέλη και οι κίνδυνοι κάθε θεραπείας. Η απάντηση θα αναφέρεται στη δική σας μοναδική περίπτωση και θα δοθεί προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία με πολυετή εμπειρία.

Παρακαλούμε, κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υπηρεσία μας και πώς να εγγραφείτε.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Health videos
0
SIGMA TV 13-7-2013..
δείτε το video
0
ΝΕΤ αφιέρωμα στην ομάδα Αιγαίου 2013 06 05..
δείτε το video
This site complies with the HONcode standard for trustworthy information
health4you