Βασ. Σοφίας 121, 115 24, Αθήνα, Τ: 210 64 36 258, F: 210 64 37 043, K: 6974 44 2000

Ενδομητρίωση

Ερώτηση σε Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD

×

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης με την λαπαροσκοπική εγχείρηση είναι σχετικά γρήγορη (μισή ώρα περίπου) και πολλοί ασθενείς επιστρέφουν στην δουλειά τους μια εβδομάδα μετά την εγχείρηση.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης της ενδομητρίωσης είναι:

  • Λιγότερες ουλές
  • Λιγότερος πόνος
  • Μικρότερες πιθανότητες μολύνσεων και εσωτερικών προσφύσεων
  • Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγορότερος χρόνος ανάρρωσης

Σημείωση: Υπάρχουν φορές όπου ο χειρουργός, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να ανακαλύψει κάποιο επιπλέον πρόβλημα, το οποίο περιπλέκει τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις, μια εκ των οποίων μπορεί να είναι να αλλάξει ο τρόπος της εγχείρησης από λαπαροσκόπική σε ανοικτή επέμβαση. Ζητήστε από τον χειρουργό σας να σας εξηγήσει την χειρουργική διαδικασία και τις τυχόν επιπλοκές, πριν ξεκινήσει η εγχείρηση.

Εδώ θα βρείτε γενικές πληροφορίες για την ενδομητρίωση και την λαπαροσκοπική επέμβαση. Θα πρέπει πάντα να συζητάτε σας τις λεπτομέρειες της περίπτωσής σας με τον παθολόγο σας ή τον θεράποντα γιατρό σας.

Εισαγωγή

Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί ειδικά για γυναίκες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την θεραπεία των επίπονων περιόδων, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της ενδομητρίωσης και πιο συγκεκριμένα, τη χρήση της λαπαροσκοπικής επέμβασης στη θεραπεία της ενδομητρίωσης.

Τι είναι ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία τα κύτταρα από την επένδυση της μήτρας μεγαλώνουν σε μέρη εκτός της μήτρας. Αυτό συμβαίνει γύρω από την μήτρα και τις ωοθήκες. Όπως η επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) αιμορραγεί κατά την περίοδο, οι περιοχές του ενδομητρίου μπορούν επίσης να αιμορραγούν, δημιουργώντας ινώδη ιστό (ουλές ή προσφύσεις).

Η ενδομητρίωση είναι η δεύτερη πιο συνήθης γυναικολογική πάθηση. Συναντάται περισσότερο σε γυναίκες ηλικίας 25 με 40 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει μια γυναίκα και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η περίοδος της.

Γιατί είναι απαραίτητη η επέμβαση;

Για ορισμένες γυναίκες, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς πόνους. Αυτοί οι πόνοι εμφανίζονται κατά την εμμηνόρροια και την σεξουαλική επαφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ένας συνεχής πόνος στην πυελική κοιλότητα, ο οποίος μπορεί να χειροτερέψει κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας. Εάν δεν αντιμετωπίζεται με την φαρμακευτική αγωγή, τότε θα πρέπει να γίνει επέμβαση.

Χειρουργικές διαδικασίες για την αφαίρεση εκτοπική εγκυμοσύνη

Η εγχείρηση για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης θα γίνει είτε με ανοικτή επέμβαση ή με λαπαροσκόπηση. Με την ανοικτή εγχείρηση, ο χειρουργός δουλεύει απευθείας πάνω στο μέρος της ενδομητρίωσης, μέσω μιας μεγάλης τομής στην κοιλιακή χώρα.

Τι είναι η λαπαροσκοπική εγχείρηση;

Η λαπαροσκοπική εγχείρηση περιλαμβάνει μια ή περισσότερες τομές μέσω των οποίων περνάνε ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Ο χειρουργός μπορεί να δει μέσα στην κοιλιά, με την βοήθεια ενός λαπαροσκόπιου. Το λαπαροσκόπιο είναι ένα είδος τηλεσκοπίου με ισχυρό φως. Μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα συνδέεται με το λαπαροσκόπιο και έτσι προβάλλεται μια καθαρή εικόνα σε οθόνη. Βλέποντας την εγχείρηση στην οθόνη, ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει το λαπαροσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία έξω από το σώμα του ασθενή και να πραγματοποιήσει την χειρουργική επέμβαση από μέσα.

Λαπαροσκοπική εγχείρηση για την θεραπεία της ενδομητρίωσης

Για να δημιουργηθεί χώρος γύρω από τα ζωτικά όργανα και για να μπορέσει ο χειρουργός να έχει μια καθαρή εικόνα, εισάγεται διοξείδιο του άνθρακα μέσα στην κοιλιά. Τότε γίνονται δύο ή τρεις μικρές τομές μέσω των οποίων, ο χειρουργός περνάει το λαπαροσκόπιο και ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Ένας μικρός καθετήρας θα εισαχθεί στον κόλπο, ο οποίος χρησιμοποιείται απαλά για να προσδώσει κλίση στην μήτρα, ώστε να μπορεί ο χειρουργός να έχει καλύτερη εικόνα.

Βλέποντας την επέμβαση από την οθόνη, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τυχόν προσφύσεις ή ινώδεις ιστούς, οι οποίοι έχουν λανθασμένα ενωθεί μεταξύ τους. Αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό ενδομητρικών κυστών, οι οποίες μπορούν σιγά-σιγά να αδειάσουν. Τυχόν ωοθηκικές ουλές επίσης εξετάζονται σε περίπτωση που υπάρχει κάποια κύστη από κάτω.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Health videos
0
SIGMA TV 13-7-2013..
δείτε το video
0
ΝΕΤ αφιέρωμα στην ομάδα Αιγαίου 2013 06 05..
δείτε το video
This site complies with the HONcode standard for trustworthy information
health4you