Βασ. Σοφίας 121, 115 24, Αθήνα, Τ: 210 64 36 258, F: 210 64 37 043, K: 6974 44 2000

Μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία

Ερώτηση σε Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD

×

Είναι η αιμορραγία από το γεννητικό σύστημα της γυναίκας που συμβαίνει έξι ή περισσότερους μήνες μετά την εμμηνόπαυση (δηλαδή, μετά την τελευταία εμμηνορρυσία). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, διαπιστώνεται τελικά μια απλή αιτία. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις η αιμορραγία αυτή μπορεί να προέρχεται από κάποια σοβαρή παθολογική κατάσταση. Αν εμφανίσετε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Οι αιτίες της μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας είναι πολλές. Η συνηθέστερη είναι η ξηρότητα του κόλπου λόγω της ανεπάρκειας των οιστρογόνων. Ο βλεννογόνος του κόλπου (ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό του τοίχωμα) γίνεται πολύ ξηρός και λεπτός και η ανάπτυξη τριβής στις ξηρές επιφάνειες του κόλπου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Οι γυναίκες που παίρνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) με την οποία δεν συνεχίζεται ο έμμηνος κύκλος, είναι δυνατό να εμφανίσουν επεισόδια αιμορραγίας. Η αιμορραγία μπορεί επίσης να προέρχεται από έλκη, σχισμές ή βλάβες του αιδοίου. Με αιμορραγία εκδηλώνονται συχνά οι βλάβες του κόλπου, οι πολύποδες του τραχήλου, ο καρκίνος του τραχήλου, οι πολύποδες του ενδομητρίου (του ιστού που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας), η υπερβολική πάχυνση του ενδομητρίου (υπερπλασία ενδομητρίου), ο καρκίνος του ενδομητρίου, τα ινομυώματα της μήτρας, ο καρκίνος των ωοθηκών και οι όγκοι που παράγουν οιστρογόνα και αναπτύσσονται σε άλλα όργανα όπως είναι οι ωοθήκες.

Η διάγνωση θα βασιστεί στο ιστορικό, τη φυσική εξέταση, που περιλαμβάνει διεξοδική επισκόπηση του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου με τη βοήθεια κολποδιαστολέα και ειδικού οπτικού οργάνου, καθώς και τη γενική εξέταση για άλλα παθολογικά προβλήματα. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνει κολπικό υπερηχογράφημα με το οποίο είναι δυνατή η μέτρηση του πάχους του ενδομητρίου. Όταν το πάχος του είναι μικρότερο από 5 mm, ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου είναι κάτω από 1%.

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρειαστεί να γίνουν είναι η υστεροσκόπηση και η βιοψία. Η υστεροσκόπηση περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μικρού ενδοσκοπίου στην κοιλότητα της μήτρας, απ’ όπου λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα ιστού του ενδομητρίου για περαιτέρω μικροσκοπική (ιστολογική) εξέταση. Αυτή η επέμβαση γίνεται συχνά στο εξωτερικό ιατρείο (δεν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο). Με αυτή την εξέταση διαπιστώνονται επίσης και αφαιρούνται οι πολύποδες και τα μικρά ινομυώματα.

Όταν η διάγνωση είναι καρκίνος, απαιτείται κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση.

Αν έχετε μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία ή επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό το πρόβλημα, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Οι πληροφορίες που θα μας δώσετε θα μελετηθούν προσωπικά από ειδικό επαγγελματία στο χώρο με πολυετή εμπειρία. Μετά από αυτό, θα λάβετε αναλυτική και βασισμένη σε ιατρικές μελέτες απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα που θα υποβάλετε.

Παρακαλούμε, κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υπηρεσία μας και πώς να εγγραφείτε.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Health videos
0
SIGMA TV 13-7-2013..
δείτε το video
0
ΝΕΤ αφιέρωμα στην ομάδα Αιγαίου 2013 06 05..
δείτε το video
This site complies with the HONcode standard for trustworthy information
health4you