Βασ. Σοφίας 121, 115 24, Αθήνα, Τ: 210 64 36 258, F: 210 64 37 043, K: 6974 44 2000

Χλαμύδια

Ερώτηση σε Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD

×

Είναι ένα συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε μια γυναίκα, επηρεάζοντας ακόμη και τη γονιμότητά της. Συχνά τα συμπτώματα είναι αμυδρά ή απουσιάζουν τελείως. Το βακτήριο Chlamydia trachomatis μπορεί να μεταδοθεί με την κολπική, πρωκτική και στοματική σεξουαλική επαφή. Μπορεί ακόμα να μεταδοθεί από τη μολυσμένη μητέρα στο νεογνό κατά τη δίοδό του μέσω του κόλπου. Οποιοδήποτε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί να μολυνθεί με χλαμύδια. Οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Οι έφηβες και οι νεαρές γυναίκες έχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο εάν είναι σεξουαλικά ενεργές.

Η πλειονότητα των γυναικών που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα και γι’ αυτό συχνά η νόσος χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή». Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν παθολογική κολπική έκκριση, αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση, πόνο χαμηλά στην κοιλία (υπογάστριο), οσφυαλγία, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, πυρετό ή κολπική αιμορραγία μεταξύ της φυσιολογικής εμμηνορρυσίας. Εάν τα χλαμύδια μολύνουν το ορθό, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο ορθό, παθολογική έκκριση ή αιμορραγία.

Τα χλαμύδια μπορούν να επεκταθούν στη μήτρα και τους ωαγωγούς (σάλπιγγες) και να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Αυτό συμβαίνει σε 40% περίπου των γυναικών που δεν υποβάλλονται σε κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν χρόνια νόσο. Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας έως και 25 ετών πρέπει να εξετάζονται προληπτικά για χλαμύδια ετησίως. Αυτή η προληπτική εξέταση συνιστάται επίσης για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Τα χλαμύδια διαγιγνώσκονται με εξέταση σε δείγμα ούρων, σε τραχηλικό ή ουρηθρικό επίχρισμα που γίνεται σε ειδικό εργαστήριο. Η εξέταση αυτή είναι απλή και ανώδυνη.

Η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται ταυτόχρονα και στο(ους) σεξουαλικό(ούς) σύντροφο(συντρόφους). Η λοίμωξη με χλαμύδια θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά. Οι γυναίκες με χλαμύδια πρέπει να διακόψουν τις σεξουαλικές επαφές μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας και από τους δύο συντρόφους, διαφορετικά είναι πιθανή η επαναλοίμωξη. Τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τόσο η γυναίκα όσο και ο(οι) σύντροφός(οί) της πρέπει να επανεξεταστούν για να επιβεβαιωθεί η επιτυχία της θεραπείας.

Αν έχετε τώρα ή είχατε στο παρελθόν λοίμωξη με χλαμύδια ή επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό το συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Μετά από αυτό, θα λάβετε αναλυτικές και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες που αφορούν ειδικά το ερώτημα που θα υποβάλετε. Οι πληροφορίες αυτές θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία με πολυετή εμπειρία.

Παρακαλούμε, κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υπηρεσία μας και πώς να εγγραφείτε.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Health videos
0
SIGMA TV 13-7-2013..
δείτε το video
0
ΝΕΤ αφιέρωμα στην ομάδα Αιγαίου 2013 06 05..
δείτε το video
This site complies with the HONcode standard for trustworthy information
health4you