Βασ. Σοφίας 121, 115 24, Αθήνα, Τ: 210 64 36 258, F: 210 64 37 043, K: 6974 44 2000

Ιός HPV (Human Papilloma Virus)

Ερώτηση σε Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD

×

Ο ανθρώπινος ιός των θηλωμάτων (human papilloma virus, HPV) είναι ένα από τα συχνότερα αίτια σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης. Υπάρχουν πολλοί τύποι του ιού. Μερικοί τύποι μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και μερικοί προκαλούν τα γεννητικά κονδυλώματα (μεμονωμένες ή πολλαπλές βλάβες που αναπτύσσονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σε άνδρες και γυναίκες). Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον HPV δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Η υψηλού κινδύνου λοίμωξη από HPV μπορεί να προκαλέσει παθολογικές αλλοιώσεις στο τραχηλικό επίχρισμα του τεστ-ΠΑΠ και να οδηγήσει σε καρκίνου του τραχήλου, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού ή του πέους.

Η χαμηλού κινδύνου λοίμωξη από HPV μπορεί να προκαλέσει παθολογικές αλλοιώσεις στο τραχηλικό επίχρισμα του τεστ-ΠΑΠ ή γεννητικά κονδυλώματα.

Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι μαλακές, υγρές βλάβες που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μερικές εβδομάδες ή μήνες μετά τη μόλυνση. Μπορεί να είναι μεμονωμένα ή πολλαπλά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν λοίμωξη από HPV στα γεννητικά όργανα χωρίς κονδυλώματα. Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι ιδιαίτερα μολυσματικά και μεταδίδονται κατά τη στοματική, κολπική και πρωκτική σεξουαλική επαφή με σύντροφο που έχει ήδη μολυνθεί. Είναι συχνότερα στις γυναίκες και μπορεί να βρίσκονται στο αιδοίο, μέσα στον κόλπο, στο στόμιο του τραχήλου της μήτρας ή στον πρωκτό. Στους άνδρες, μπορεί να εντοπίζονται στη βάλανο του πέους, στο σώμα του πέους, στο όσχεο ή γύρω από τον πρωκτό.

Η διάγνωση γίνεται με επισκόπηση της ζημιάς από γυναικολόγο. Στις γυναίκες πρέπει επιπλέον να εξετάζεται ο τράχηλος και να λαμβάνεται τραχηλικό επίχρισμα (τεστ-ΠΑΠ), το οποίο μπορεί να δείξει παθολογικά κύτταρα ή/ και λοίμωξη από HPV.

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί αν θα αναπτυχθούν ή θα υποχωρήσουν. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι θεραπείας για τα γεννητικά κονδυλώματα.

Αν πιστεύετε ή σας έχει πει γιατρός ότι έχετε γεννητικά κονδυλώματα ή λοίμωξη από HPV ή αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κινδύνους με τους οποίους σχετίζεται αυτή η λοίμωξη και ειδικότερα, τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή ιστοσελίδα μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Θα λάβετε αναλυτικές και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες που απαντούν ειδικά στις απορίες και τις ανησυχίες σας. Οι πληροφορίες θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία σε αυτό το ιατρικό πεδίο με πολυετή εμπειρία.

Παρακαλούμε, κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υπηρεσία μας και πώς να εγγραφείτε.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Health videos
0
SIGMA TV 13-7-2013..
δείτε το video
0
ΝΕΤ αφιέρωμα στην ομάδα Αιγαίου 2013 06 05..
δείτε το video
This site complies with the HONcode standard for trustworthy information
health4you