Βασ. Σοφίας 121, 115 24, Αθήνα, Τ: 210 64 36 258, F: 210 64 37 043, K: 6974 44 2000

Κύστη ωοθήκης

Ερώτηση σε Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD

×

Η κύστη της ωοθήκης είναι σακούλες γεμάτες με υγρό, παρόμοιες με φουσκάλες. Μια συνηθισμένη κύστη έχει το μέγεθος ενός μπιζελιού, είναι συνήθως άκακη και δεν εμφανίζει συμπτώματα. Ορισμένες κύστες μεγαλώνουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε με φάρμακα είτε με χειρουργική αφαίρεση. Ένα μικρό ποσοστό των κυστών είναι σοβαρές είτε γιατί σπάνε είτε γιατί γίνονται καρκινογόνες.

Παρόλο που οι νεαρές γυναίκες είναι επιρρεπείς στις κύστες, οι περισσότερες είναι ακίνδυνες και φεύγουν χωρίς θεραπεία. Ορισμένες κύστες μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή να δημιουργήσουν το αίσθημα της πληρότητας/ πίεσης στην κοιλιακή χώρα.

Τύποι κυστών ωοθήκης

  • Η λειτουργική κύστη είναι συνηθισμένη στις νεαρές γυναίκες. Μεγαλώνουν και μετά εξαφανίζονται κατά τον κύκλο περιόδου της γυναίκας.
  • Λιγότερο συνήθεις είναι οι ανώμαλες κύστες, οι οποίες εμφανίζονται όταν τα κύτταρα μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα στην ωοθήκη. Οι περισσότερες είναι καλοήθεις αλλά υπάρχουν και ορισμένες που είναι καρκινογενείς.

Η ενδομητρίωση μπορεί να ενθαρρύνει τις ανώμαλες κύστες όταν η επένδυση της μήτρας έχει αποκοπεί και μεγαλώνει πάνω στις ωοθήκες. Αυτού του είδους τις κύστες, οι γιατροί τις αποκαλούν ‘chocolate cysts’ (σοκολατοειδείς), γιατί περιέχουν παλιό σκούρο αίμα.

Κάθε μήνα, αυτές οι κηλίδες της επένδυσης της μήτρας αιμορραγούν, αλλά το αίμα παγιδεύεται μέσα στην κύστη βοηθώντας την να μεγαλώσει. Ορισμένες κύστες μεγαλώνουν στο μέγεθος του γκρέιπφρουτ! Στο τέλος αυτές οι κύστες σπάνε. Κατά το σπάσιμό τους, μπορούν να προξενήσουν ζημιά στην ωοθήκη και να προκαλέσουν οξύ πόνο.

Διάγνωση

  • Υπέρηχοι – το μηχάνημα περνάει πάνω από την κοιλιακή χώρα και στέλνει υπερηχητικά κύματα μέσα από τα όργανα, εμφανίζοντας τυχόν ανωμαλίες στο κομπιούτερ και στο ραδιογράφο.
  • Εξέταση της κοιλιακής χώρας - ο γιατρός πιέζει την κοιλιά σας για να νιώσει το μέγεθος και σχήμα των ζωτικών οργάνων.

Θεραπείες

  • OCP Συνδυαστικό αντισυλληπτικό χάπι – θα βοηθήσει να συρρικνωθεί η κύστη. Η συνέχιση του χαπιού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άλλης κύστης κατά 70% (Glenville).
  • Αναρρόφηση με τη βοήθεια υπέρηχου – όπως δηλώνει και το όνομα είναι μια διαδικασία με υπέρηχο και τοπικό αναισθητικό. Με την βοήθεια μιας ένεσης μουδιάζει η περιοχή της κοιλιάς όπου φαίνεται η κύστη και τότε μια βελόνα περνάει μέσα στην κύστη και αφαιρεί το υγρό.
  • Διακολπική αναρρόφηση / βιοψία με υπέρηχους - πάλι χρησιμοποιώντας υπέρηχους, μόνο που αυτή την φορά ο καθετήρας μπαίνει μέσα στον κόλπο, για να μπορέσει να πλησιάσει την κύστη ευκολότερα. Πριν την έναρξη της διαδικασίας, θα σας δοθεί μια ενδομυική παυσίπονη ένεση.
  • Λαπαροσκοπική αναρρόφηση ή κυστεκτομή ωοθήκης - είναι μια εγχείρηση που εκτελείται κάτω από ολική αναισθησία. Παρακαλώ δείτε τις πληροφορίες της λαπαροσκοπής/ λαπαροτομής.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Health videos
0
SIGMA TV 13-7-2013..
δείτε το video
0
ΝΕΤ αφιέρωμα στην ομάδα Αιγαίου 2013 06 05..
δείτε το video
This site complies with the HONcode standard for trustworthy information
health4you