Βασ. Σοφίας 121, 115 24, Αθήνα, Τ: 210 64 36 258, F: 210 64 37 043, K: 6974 44 2000

Καρκίνος τραχήλου

Ερώτηση σε Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD

×

Η συχνότητά του έχει μειωθεί δραματικά με την πάροδο των ετών, μετά την εισαγωγή των προγραμμάτων εξέτασης διαλογής του τραχήλου με τραχηλικό επίχρισμα (τεστ-ΠΑΠ) και την τακτική γυναικολογική εξέταση. Οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να κάνουν τακτικά τεστ-ΠΑΠ αμέσως μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι λιγότερο πιθανός σε γυναίκες μετά την ηλικία των 65 ετών των οποίων τα τελευταία τεστ-ΠΑΠ ήταν αρνητικά.

Ο καρκίνου του τραχήλου αναπτύσσεται όταν τα φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου μετασχηματίζονται σε καρκινικά κύτταρα. Αυτό δε γίνεται μέσα σε μια νύχτα. Η διαδικασία της ανάπτυξης του καρκίνου συντελείται σε διάστημα αρκετών ετών. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαύεστε και να χαλαρώνετε γιατί σε μερικές περιπτώσεις ο καρκίνος αναπτύσσεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο καρκίνος εμφανίζεται συνήθως στη μέση ηλικία. Οι μισές από τις γυναίκες στις οποίες δίνεται διάγνωση για καρκίνου του τραχήλου έχουν ηλικία μεταξύ 35 και 55 ετών.

Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί νωρίς, υπάρχουν σχεδόν 100% πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης. Οι γυναίκες με καρκίνο σε αρχικά στάδια δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει πολύ. Τότε τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ασυνήθη κολπική έκκριση, παθολογική αιμορραγία εκτός της φυσιολογικής έμμηνης ρύσης, και αιμορραγία ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αποκλειστικά στον καρκίνου του τραχήλου. Είναι δυνατό να εκδηλωθούν επίσης σε άλλες καλοήθεις (μη καρκινικές) καταστάσεις. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε τέτοια συμπτώματα, ζητήστε αμέσως τη συμβουλή του γιατρού σας.

Άλλες εξετάσεις με τις οποίες συμπληρώνεται η διερεύνηση του καρκίνου είναι: η κυστεοσκόπηση (εξέταση της ουροδόχου κύστης με ενδοσκόπιο), η ορθοσκόπηση (εξέταση του ορθού με ενδοσκόπιο), η ακτινογραφία θώρακα και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία (computed tomography, CT) και η μαγνητική τομογραφία (magnetic resonance imaging, MRI) Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της επέκτασης του καρκίνου σε γειτονικά και άλλα όργανα και θα καθορίσουν την ακριβή θεραπεία που απαιτείται - χειρουργική θεραπεία, ακτινοθεραπεία ή συνδυασμός των δύο.

Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τον καρκίνου του τραχήλου, τη διάγνωση και τη θεραπεία του, παρακαλούμε να εγγραφείτε και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο. Μετά από αυτό, θα λάβετε αναλυτικές και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες που απαντούν ειδικά τα ερωτήματά σας. Οι πληροφορίες αυτές θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία σε αυτό το ιατρικό πεδίο με πολυετή εμπειρία.

Παρακαλούμε, κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υπηρεσία μας και πώς να εγγραφείτε.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Health videos
0
SIGMA TV 13-7-2013..
δείτε το video
0
ΝΕΤ αφιέρωμα στην ομάδα Αιγαίου 2013 06 05..
δείτε το video
This site complies with the HONcode standard for trustworthy information
health4you